انواع شبکه های انتقال ارز دیجیتال کدامند؟
در حال حاضر، در بازار ارزهای دیجیتال، از انواع مختلفی از شبکه های انتقال ارز دیجیتال برای جابجایی داراییها استفاده میشود. به همین دلیل، برای انتقال ارز دیجیتال، نیاز است تا شبکه مناسبی را انتخاب کنید. متأسفانه بارها دیده شده که بسیاری از افراد به دلیل عدم آگاهی نسبت به این موضوع، سرمایه خود را در زمان انتقال از یک آدرس به آدرس دیگر از دست دادهاند. در این مطلب، قصد داریم تا شما را با این شبکهها آشنا کرده و در مورد ویژگیهای آنها صحبت کنیم. با مجله بیتشال همراه باشید.
شبکه انتقال اتریوم (Ethereum)
یکی از شبکه های انتقال ارز دیجیتال که محبوبیت بسیار زیادی دارد، شبکه اتریوم (Ethereum Network) است. به این نکته باید توجه داشته باشید که شبکه اتریوم، استانداردهای مختلفی را در اختیار کاربران قرار میدهد. در این بین، استاندارد ERC-20 یکی از محبوبترین استانداردها در شبکه اتریوم است. اگر بخواهیم شما را با استانداردهای این شبکه آشنا کنیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
استاندارد ERC-20
استاندارد ERC-20، یکی از پرکاربردترین استانداردها برای ایجاد و مدیریت توکنها در شبکه اتریوم است. یکی از مهمترین ویژگیهایی که این استاندارد دارد، سازگاری آن با اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (dApps) و پلتفرمهای اتریوم است.
یکی دیگر از ویژگیهای این استاندارد، امکان نگهداری توکنهای ساختهشده بر پایه این استاندارد در کیف پولهای مختلف است. به دلیل محبوبیت استاندارد ERC20، توکنهایی که تحت این استاندارد به وجود آمدهاند، توسط اکثر کیف پولهای دیجیتال معروف مثل تراست ولت (Trust Wallet) و متامسک (MetaMask) پشتیبانی میشوند.
در صورتی که قصد دارید تا از طریق شبکه اتریوم و استاندارد ERC-20 اقدام به انتقال ارزهای دیجیتال کنید، باید به این نکته توجه داشته باشید که کارمزد انتقال به میزان ترافیک شبکه بستگی دارد.
البته از آنجایی که این استاندارد تحت شبکه اتریوم بوده و این شبکه بیشترین هزینه انتقال را در بین شبکهها دارد، به همین دلیل اگر قصد دارید تا به واسطه استاندارد ERC-20 اقدام به انتقال رمز ارز کنید، باید بین 0.7 تا 3 دلار کارمزد پرداخت کنید. موضوع دیگری که باید به آن توجه داشته باشید این است که آدرسهای ERC20 دارای ۴۲ کاراکتر بوده و این آدرسها با ۰x شروع میشوند.
استفاده از استاندارد ERC20 مزایا و معایب گوناگونی دارد. از مهمترین مزایای این استاندارد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- امنیت بالا
- استفاده در اکثر پروژههای غیرمتمرکز
- کمترین خطا در نقل و انتقال
- پشتیبانی توسط اپلیکیشنهای غیرمتمرکز
از معایب این استاندارد نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کارمزد بالا
- سرعت انتقال پایین
استاندارد ERC-721
یکی دیگر از استانداردهای شبکه اتریوم، استاندارد ERC-721 است که به منظور ایجاد و مدیریت توکنهای غیرقابل تعویض یا NFT مورد استفاده قرار میگیرد. این استاندارد به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا بتوانند آیتمهای منحصربهفردی مثل آثار هنری، آیتمهای درون بازی و… را تبدیل به توکن کنند.
استاندارد ERC-777
ERC-777 استاندارد دیگری است که توسط شبکه اتریوم پشتیبانی میشود. استاندارد ERC-777 در واقع، نسخه توسعهیافته استاندارد ERC-20 است. شما میتوانید با این استاندارد، قراردادهای هوشمند را با مکانیسمهای جدیدی برای مدیریت توکنها ایجاد کنید. ویژگیهای این استاندارد باعث میشود تا جلوی سوء استفاده هکرها و دسترسی آنها به توکنها گرفته شود. البته موضوع مهم این است که این استاندارد برای راهاندازی توکنها استفاده شده و برای نقل و انتقال کاربرد ندارد.
استاندارد ERC-1155
آخرین بهروزرسانی استاندارد ERC-20، استاندارد ERC-1155 است. این استاندارد به نحوی عمل میکند که چندین توکن را در یک تراکنش ادغام کرده و از این طریق، باعث میشود تا نقل و انتقال داراییها آسانتر شود.
شبکه انتقال ترون (Tron)
یکی دیگر از شبکه های انتقال ارز دیجیتال، شبکه ترون است. شما میتوانید از این شبکه برای ایجاد و پیادهسازی قراردادهای هوشمند و توکنها در بلاکچین ترون استفاده کنید. این موضوع باعث شده که برای انتقال داراییها در این شبکه نیاز داشته باشید تا مقداری ترون یا TRX داشته باشید و کارمزد شبکه را با این توکن بپردازید. موضوعی که باید بدانید این است که آدرسهای این شبکه 34 کاراکتری بوده و با حرف T شروع میشوند. شبکه ترون کیف پول اختصاصی به نام ترون لینک (TronLink) نیز دارد. با این حال، شما میتوانید از کیف پولهای دیگری مثل تراست ولت نیز برای نگهداری و انتقال توکنهای شبکه ترون استفاده کنید.
به صورت کلی، شبکه ترون شباهتهای بسیار زیادی به استاندارد ERC-20 شبکه اتریوم دارد، ولی مزایای قابل توجهی را در اختیار کاربران قرار میدهد. از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کارمزد تراکنش پایین فارغ از میزان انتقال دارایی
- سرعت بالا
- پشتیبانی از توکنهای کاربردی و غیرقابل تعویض (NFT)
معایب شبکه ترون نیز عبارتند از:
- امنیت پایینتر
- ساختار پیچیده برای توسعهدهندگان
شبکه انتقال بایننس (Binance)
از دیگر شبکه های انتقال ارز دیجیتال، میتوان به شبکه بایننس (Binance Network) اشاره کرد. در ابتدا، مدیران صرافی بایننس اولین شبکه بلاکچین خود را با نام بایننس چین (Binance Chain) ایجاد کردند.
سپس، مدیران این مجموعه به منظور ارتقاء امکانات شبکه خود، زنجیره هوشمند بایننس یا بایننس اسمارت چین (Binance Smart Chain) را راهاندازی نمودند. در حال حاضر، شبکه انتقال بایننس از دو استاندارد BEP-2 و BEP-20 پشتیبانی میکند.
استاندارد BEP-2
استاندارد BEP-2 به منظور ضرب و ایجاد توکنها در زنجیره بایننس مورد استفاده قرار میگیرد. BEP-2 استاندارد اولیه برای راهاندازی توکن اختصاصی صرافی بایننس، یعنی BNB بود. یک نکته مهم در مورد این استاندارد آن است که از قراردادهای هوشمند پشتیبانی نکرده و این موضوع باعث ایجاد محدودیتهایی شده است. هزینه انجام تراکنش در این شبکه حدود 0.000075 BNB است و برای پرداخت این هزینه تراکنش، باید از BNB استفاده کنید.
آدرسهای این شبکه 42 کاراکتری بوده و با واژه bnb شروع میشوند. همچنین باید به این نکته توجه کنید که بسیاری از کیف پولهای مشهور مثل تراست ولت و لجر (Ledger) از توکنهای BEP2 پشتیبانی میکنند. البته، برای انتقال رمز ارز با این شبکه، نیاز است تا از تگی به اسم MEMO استفاده کنید. MEMO شناسهای بوده که برای مسیریابی تراکنش و ارسال دارایی به ولت گیرنده مورد نیاز است.
مزایای استاندارد BEP2:
- کارمزد کم
- سادگی انتقال توکن
- پشتیبانی از طیف گستردهای از توکنها
- امکان استفاده در صرافیهای غیرمتمرکز (DEX)
معایب استاندارد BEP2:
- BEP2 از قراردادهای هوشمند پشتیبانی نمیکند
- نیاز به ورود Memo در انجام تراکنشها
استاندارد BEP-20
یکی دیگر از استانداردهایی که در شبکه بایننس وجود دارد، BEP-20 است. ویژگی مهمی که این استاندارد دارد آن است که نسبت به BEP2، کارمزد کمتری برای انتقال داشته و کارمزد انتقال این شبکه حدود 0.05 درصد بابت هر تراکنش است. همچنین، این استاندارد با سرعت بیشتری میتواند تراکنشها را پردازش کند. شما میتوانید از این استاندارد در کیف پولهایی مثل تراست ولت، لجر و کوینومی (Coinomi) استفاده کنید. آدرسهای تولیدشده با این استاندارد نیز 42 کاراکتری هستند، اما نیاز به ورود تگ Memo ندارند و با ۰x شروع میشوند.
مزایای استاندارد BEP20:
- کارمزد پایین
- سرعت بالا در انجام تراکنشها
- امکان استفاده در اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (Dapp)
معایب استاندارد BEP20:
- مقیاسپذیری پایین
- امنیت پایینتر
- کنترل مرکزی از سوی شرکت بایننس
شبکه انتقال بیت کوین (Omni)
از دیگر شبکه های انتقال ارز دیجیتال، میتوان به شبکه اومنی (Omni) اشاره کرد. این شبکه ایمن و غیرمتمرکز بوده و میتوانید از آن برای جابجایی داراییها و اجرای قراردادهای هوشمند در بستر بلاکچین بیت کوین استفاده کنید. کارمزد این شبکه را میتوان به شکل دستی تنظیم کرد و مقدار کارمزد به حجم انتقال شما وابسته است. البته، امکان انتقال بدون کارمزد بیت کوین در این شبکه وجود دارد. آدرسهای شبکه OMNI با عبارت bc1 یا اعداد 1 و 3 آغاز میشوند.
مزایای شبکه Omni:
- امنیت بالا
- امکان انتقال رایگان بیت کوین
معایب شبکه Omni:
- سرعت پایین
- کارمزد بالا
- عدم پشتیبانی از توکنهای مبتنی بر ERC-20
- مقیاسپذیری محدود
شبکه انتقال پالیگان (Polygon)
از دیگر انواع شبکه های انتقال ارز دیجیتال، میتوان به پالیگان (Polygon) اشاره کرد. پالیگان بلاکچین لایه دوم اتریوم بوده و در تلاش است تا سرعت تراکنشهای شبکه اتریوم را افزایش و هزینههای آن را کاهش دهد.
مزایای شبکه پالیگان:
- مقیاسپذیری بالا
- سرعت بالا
- کارمزد پایین
- امنیت بالا
معایب شبکه پالیگان:
- وابستگی به اتریوم
- پیچیدگی فنی
شبکه انتقال سولانا (Solana)
سولانا (Solana) نیز یکی از شبکه های انتقال ارز دیجیتال است که شباهت قابل توجهی به شبکه اتریوم دارد. به طور معمول، هزینه انجام تراکنش در شبکه سولانا بین 0.0001 تا 0.00015 دلار بوده ولی با توجه به نوع تراکنش و وضعیت ترافیک شبکه، ممکن است این مبلغ افزایش پیدا کند.
مزایای شبکه سولانا:
- سرعت بالا
- کارمزد پایین
- امنیت بالا
- مقیاسپذیری بالا
معایب شبکه سولانا:
- وابستگی به الگوریتم اثبات کار
- متمرکز بودن شبکه سولانا و هدایت توسط یک تیم مرکزی
سخن آخر
در این مطلب، شما را با برخی از پرکاربردترین شبکه های انتقال ارز دیجیتال آشنا کرده و تلاش کردیم تا در مورد ویژگیهای هر یک از این شبکهها، مزایا و معایب آنها اطلاعات جامع و کاملی را به شما ارائه دهیم. بررسی موارد گفتهشده در این مطلب به شما کمک میکند تا دید کاملی در مورد این شبکهها داشته باشید. همانطور که مشاهده کردید، شبکههای ترون، BEP-20 و سولانا از بهترین و کم کارمزدترین شبکههایی هستند که برای انتقال ارز دیجیتال میتوانید از آنها استفاده کنید.