Categories
مفاهیم پایه, مقالات بازارهای مالی, مقالات فناوری‌ها

همانطور که از نام آن پیداست، تحلیل آنچین (On-Chain) به تراکنش‌هایی اشاره دارد که درون یک بلاک‌چین ثبت و تأیید می‌شوند.

زمان مطالعه: 10 دقیقه

در بلاک‌چین، تمام تراکنش‌ها در یک بلاک غیرقابل تغییر ثبت می‌شوند و با استفاده از مهر زمانی به‌صورت ایمن در زنجیره قرار می‌گیرند. ذینفعان مختلف از اطلاعات موجود در این بلاک‌چین با استفاده از نمودارها و ابزارهای مختلفی که در اختیار دارند، تحلیل و تفسیر تراکنش‌های صورت گرفته را انجام می‌دهند. یکی از این روش ها تحلیل آنچین یا درون زنجیره ای (On-Chain) است.

می توان در این تحلیل از ارزیابی نمودارها که شامل تحلیل چرخه فعلی بازار، شاخص‌های بازار زنجیره‌ای، پیگیری تعادل آدرس‌ها، داده‌های استخراج و به‌روزرسانی با استفاده از مشتقات و اطلاعات شبکه لایتنینگ به تصمیمات مهمی رسید. این اطلاعات برای سرمایه‌گذاران، معامله‌گران و ماینرها به‌عنوان یک ابزار کاربردی جهت تحلیل و پیش‌بینی رفتارها و الگوهای بازار بسیار ارزشمند است.

در این مقاله به بررسی تحلیل آنچین، مزایا و معایب، نحوه انجام این تحلیل می‌پردازیم.

تحلیل آنچین چیست و چرا اهمیت دارد؟

تحلیل آنچین یا درون زنجیره‌ای (On-Chain) برای پیش‌بینی روندها و ارزیابی احساسات بازار به داده‌های بلاک چین تأیید شده و مستند تکیه می‌کند. در اصل، تحقیقات درون زنجیره‌ای مستلزم مشاهده جریان سرمایه در بلاک چین برای شناسایی چشم اندازهای بالقوه سرمایه گذاری است.

با استخراج اطلاعات فوق و نشان دادن داده ها در نمودار دو بعدی، سرمایه گذاران، معامله گران و استخراج‌کنندگان می توانند روندهای بازار را شناسایی کنند که به پیش بینی حرکت قیمت در کوتاه مدت، میان مدت یا بلند مدت کمک می کند.

مزیت اصلی تحلیل آنچین در ماهیت غیرقابل انکار داده‌هایی است که در تجزیه و تحلیل استفاده می شوند،‌زیرا مستقیماً از زنجیره بلوکی مشتق شده اند. درک داده‌های زنجیره‌ای به فرد کمک می‌کند تا روندهای بازار، احساسات سرمایه‌گذاران و حتی تغییرات احتمالی قیمت را رمزگشایی کند.

تحلیل تکنیکال چیست؟

تحلیل بنیادی چیست؟

آنچین چگونه کار می کند؟

تجزیه و تحلیل زنجیره‌ای در بلاک‌چین بر اساس داده‌های ثبت شده و تأیید شده در بلاک‌های مختلف صورت می‌گیرد. این تحلیل‌ها واکنش‌ها، روندها و الگوهای بازار را بر اساس اطلاعات داده‌های زمانی و تراکنش‌هایی که در بلاک‌چین ثبت شده‌اند، مورد بررسی قرار می‌دهد.

با مشاهده و تحلیل جریان سرمایه و تراکنش‌های موجود در بلاک‌چین، افرادی همچون سرمایه‌گذاران، معامله‌گران و استخراج‌کنندگان، می‌توانند الگوهای مختلف بازار را تشخیص دهند. این الگوها می‌توانند در پیش‌بینی تغییرات و حرکت‌های قیمتی در بازارهای مختلف به ما کمک کنند، سازگار با زمان‌های کوتاه، متوسط یا بلند مدت.

یکی از مزایای اصلی تحلیل آنچین در بلاک‌چین این است که داده‌هایی که استفاده می شوند، به‌طور مستقیم از بلاک‌چین و اطلاعات موجود در آن مشتق می‌شوند. در نتیجه، اطلاعاتی که تحلیل می‌شوند، قابل اطمینان بوده و از ساختار قابل اعتماد بلاک‌چین تأیید می‌شوند. این درک از داده‌های زنجیره‌ای به افراد کمک می‌کند تا الگوهای بازار و تغییرات ممکن در آینده را بهتر پیش‌بینی کنند.

چگونه تحلیل آنچین انجام دهیم؟

تجزیه و تحلیل آنچین به منظور درک عملکرد دارایی‌ها از معیارهای مختلفی استفاده می‌کند. به صورت خلاصه، در زیر این معیارها به عنوان عناوین اصلی ذکر شده است:

  • آدرس‌های فعال: ردیابی تغییرات آدرس‌هایی که در شبکه بلاک چین فعالیت می‌کنند به منظور تحلیل رشد و کاهش جامعه کاربری و تاثیر آن بر دستاوردهای شبکه. می توانید از Etherscan یا BscScan استفاده کنید.
  • حجم تراکنش: بررسی تعداد و حجم کل تراکنش‌های انجام شده در یک دوره زمانی به منظور تشخیص الگوها و تغییرات قیمتی و فعالیت بازار.
  • توزیع عرضه: بررسی توزیع دارایی در بین دارندگان برای درک میزان تمرکز یا غیرمتمرکز بودن دارایی در بازار.
  • ارزش کل قفل شده (TVL): ارزش کل دارایی‌های موجود در قراردادهای هوشمند یا dApps به عنوان نشانگر میزان فعالیت و استفاده از زیرساخت‌های غیرمتمرکز در شبکه.

هر یک از این معیارها، اطلاعات مهمی را در خصوص تراکنش‌ها، کاربران، و میزان استفاده از دارایی‌های دیجیتال در شبکه ارائه می‌دهند.

استراتژی‌های تحلیل آنچین

در ادامه چند استراتژی که باید زمان استفاده از تحلیل آنچین برای توسعه استراتژی‌های تجارت یا سرمایه گذاری در نظر بگیرید را آورده‌ایم:

  • نگهداری (HOLD) بلندمدت در مقایسه با معاملات فعال: با تجزیه و تحلیل معیار‌های آنچین مانند موجودی کیف پول و الگوهای تراکنش، می‌توانید تصمیم بگیرید که آیا می‌خواهید برای بلندمدت HODL داشته باشید یا باید بر اساس روندهای کوتاه مدت دارایی خود را معامله کنید.
  • زمان‌بندی بازار: مطالعه حجم معاملات و نسبت‌های معیار چرخه پی (Pi-Cycle) می‌تواند به شما در پیش بینی شناسایی حد بالا و پایین‌ها بازار کمک کند تا بتوانید خرید و فروش استراتژیکی داشته باشید.
  • ردیابی فعالیت‌های سازمانی: تجزیه و تحلیل آنچین می تواند نشان دهد که چه زمانی بازیگران بزرگ، مانند موسسات یا نهنگ ها، مبالغ زیادی از بیت کوین را جابجا می کنند. شما می توانید با پیگیری بزرگترین کیف پول ها با استفاده از کاوشگر بلاک چین تصمیمات درستی بگیرید.

پلتفرم‌های ارائه دهنده ابزارهای تحلیل آنچین

پلتفرم‌ها و نرم‌افزارهایی که تحلیل زنجیره‌ای در بلاک‌چین را انجام می‌دهند، معمولاً به کاربران این امکان را می‌دهند تا به داده‌های زمانی و تراکنش‌های موجود در بلاک‌چین دسترسی پیدا کنند و آن‌ها را تحلیل کنند. در ادامه چندین پلتفرم و وب‌سایت شناخته‌شده در این زمینه معرفی شده است:

  • LookIntoBitcoin: این پلتفرم به کاربران امکان مشاهده نمودارها و داده‌های بیت‌کوین را با استفاده از تجزیه و تحلیل زنجیره‌ای فراهم می‌کند. واسط کاربری آسان و اطلاعات به‌روز و استاندارد از ویژگی‌های این سرویس است.
  • CryptoQuant: این پلتفرم داده‌ها و معیارهای زیادی را ارائه می‌دهد و اطلاعات گسترده‌ای از معاملات ارزهای دیجیتال را ارائه می‌کند. این اطلاعات شامل داده‌های بازار، داده‌های زنجیره‌ای، و شاخص‌های کوتاه مدت/بلند مدت برای ارزهای دیجیتال اصلی از جمله بیت‌کوین، اتریوم، استیبل‌کوین‌ها و توکن‌های ERC-20 هستند.
  • Glassnode Studio: این پلتفرم داشبوردها و ابزارهای سفارشی را برای بررسی داده‌ها و معیارهای زنجیره‌ای بلوک‌چین در دارایی‌ها و پلتفرم‌های معروف ارائه می‌دهد. این امکان را فراهم می‌کند تا به بینش‌هایی درباره بلاک‌چین و ارزهای دیجیتال دست پیدا کنید.
  • بلاک‌چین اکسپلورر: وب‌سایت‌هایی مانند info و Blockchain.com اجازه می‌دهند تا تراکنش‌های فردی همراه با آدرس‌ها و بلاک‌ها به صورت زمان واقعی بررسی شوند. این وب‌سایت‌ها رابط‌های کاربری ساده برای کاربران فراهم می‌کنند.

این پلتفرم‌ها و وب‌سایت‌ها می‌توانند به افراد کمک کنند تا داده‌های زنجیره‌ای را درک کرده و الگوهای بازار و تغییرات ممکن در آینده را بهتر پیش‌بینی کنند.

داده‌های مهم در تحلیل آنچین

1. بیت کوین: ذخیره همه صرافی ها (Exchanges Reserve)

مجموع ذخایر بیت کوین که در همه صرافی ها نگهداری می شود، معیاری جهت شناسایی کوین‌های بالقوه برای فروش در بازار است. این بدان معناست که Exchange Reserve صرفاً یک معیار جمعی از کوین‌های بالقوه‌ای است که آماده فروش در صرافی‌ها هستند.

داده‌های مهم در تحلیل آنچین

بنابراین، افزایش اندیکاتور روی زنجیره All Exchanges Reserve، قدرت فروش رو به رشد بیت کوین را برجسته می کند. کاهش ذخایر زمانی اتفاق می‌افتد که تعداد زیادی بیت‌کوین از همه صرافی‌ها خارج می‌شود، بنابراین قیمت احتمالاً به دلیل کاهش نقدینگی سمت فروش افزایش می‌یابد.

2. اتریوم : ذخیره همه صرافی ها (Exchanges Reserve)

ذخیره‌های مهمه صراف ها به معنای جمعی از اترهای موجود در صرافی‌ها است که در دسترس برای فروش به مشتریان هستند. این اطلاعات می‌توانند نشانه‌ای مفید برای درک علاقه مشتریان به فروش یا نگهداری اتریوم باشد.

افزایش در ذخایر صرافی‌ها ممکن است نشان دهنده این باشد که مشتریان نگرانی کمتری در مورد کاهش قیمت دارند و ترجیح می‌دهند اتریوم را نگه دارند. از سوی دیگر، کاهش در ذخایر ممکن است نشان دهنده این باشد که افراد بیشتر اتریوم را از صرافی‌ها خارج می‌کنند، ممکن است به دلیل انتظار افزایش قیمت یا نگه داشتن اتریوم در کیف پول‌های شخصی خود باشد.

استفاده از این داده‌ها به تنهایی برای تحلیل بازار پیشنهاد نمی‌شود و بهتر است با ترکیب آن با سایر شاخص‌ها و عوامل بازاری، تصمیم‌گیری‌های مالی انجام شود.

3. تعداد تراکنش (کل) برای هر دو BTC و ETH

این ارزش کل بیت کوین و اتریوم معامله شده در یک روز معین را اندازه گیری می کند. تعداد تراکنش‌های بالا اغلب نشان دهنده افزایش فعالیت بازار است.

تعداد تراکنش در تحلیل onchain

در شبکه‌های بلاک چین عمومی مانند بیت‌کوین و اتریوم، افزایش تعداد تراکنش‌ها می‌تواند نشان‌دهنده سلامت عملکرد شبکه و وجود تقاضا برای خدمات آن باشد. این نشان دهنده استحکام زیرساخت بلاک چین است.

4. اندیکاتور بالای چرخه PI

شاخص بالای چرخه پی (PI) به عنوان ابزار بسیار ارزشمندی برای پیش‌بینی اوج چرخه‌های بازار بیت‌کوین عمل می‌کند. این شاخص پیش‌بینی می کند که چه زمانی قیمت ارز دیجیتال پیش از آنکه دچار رکود شود به بالاترین حد خود می‌رسد.

این اتفاق اصولا در بازه‌های زانی بالا اتفاق می افتد و احتمال زیادی در شناسایی بالاترین نقاط در تغییرات عمده قیمت بیت کوین در طول سال‌ها از خود نشان داده است.

5. نمره  بیت کوین MVRV-Z

این ابزار به وسیله‌ی MVRV (Market-Value-to-Realized-Value) اندازه‌گیری می‌شود که ارتباطی بین ارزش بازاری فعلی یک دارایی و ارزش واقعی (یا ارزش تحقق یافته) آن دارد. Z-score نیز به عنوان یک ابزار آماری برای اندازه‌گیری وضعیت نسبی یک متغیر به نسبت میانگین و واریانس متغیر استفاده می‌شود.

MVRV در تحلیل آنچین

زمانی که Z-score به ارزش‌های بالا مثل 7 تا 9 می‌رسد، نشان دهنده اوج چرخه بازار است، به این معنا که ارزش بازار به طور قابل توجهی بیشتر از ارزش واقعی یا ارزش تحقق یافته‌ی دارایی است. این می‌تواند نشان دهنده زمانی باشد که قیمت یک دارایی به شدت بالا رفته و از ارزش واقعی خود پیشی گرفته است.

همچنین زمانی که Z-score نقطه‌ای در 0.10 یا کمتر را نشان می‌دهد، نشان می‌دهد که ارزش بازار به طور قابل توجهی کمتر از ارزش واقعی یا تحقق‌یافته است. این ممکن است به معنایی باشد که دارایی به طور غیرمعقولی ارزان شده و از ارزش واقعی خود دور شده است. این شرایط ممکن است برای کسانی که در چنین دوره‌هایی دارایی را خریده‌اند، بازدهی قابل توجهی به همراه داشته باشد.

درک و استفاده از این ابزارها نیاز به دانش و تجربه در حوزه بازارهای مالی دارد و تصمیم‌گیری‌های مالی همواره باید با توجه به متغیرهای متعدد و محیط بازار انجام شود.

6. سود/زیان خالص تحقق نیافته (NUPL)

NUPL احساسات فعلی و گذشته را در میان فعالان بازار در یک مقطع زمانی خاص نشان می‌دهد.

با شناسایی سطح احساسات در بازه زمانی می‌توان اطلاعات ارزشمندی برای پیش بینی حرکات قیمت بیت کوین در آینده جمع کرد. پردرآمدترین زمان‌ها برای فروش زمانی است که نمودار وارد علامت سرخوشی / طمع می‌شود.

7. هش ریت شبکه بیت کوین

هش ریت منعکس کننده قدرت محاسباتی ایمن شبکه بیت کوین است. افزایش هش ریت نشان دهنده افزایش امنیت شبکه است.

هش ریت شبکه بیت کوین

نمودار بالا نشان دهنده نرخ استخراج است که به عنوان یک معیار امنیتی برای بیت کوین به حساب می آید. چراکه میزان قدرت محاسباتی درگیر در شبکه را نشان می دهد. با سطوح بالاتری از قدرت هش در عملیات، شبکه به شدت در حال مقاومت در برابر تلاش‌های بالقوه جهت غلبه یا تضعیف امنیت است.

8. موجودی یا بالانس کیف پول

این معیار در تحلیل آنچین می تواند الگوهای انباشت یا توزیع را در بین سرمایه گذاران آشکار کند. حرکات بزرگ کیف پول می تواند نشان دهنده احساسات بازار باشد.

موجودی یا بالانس کیف پول در تحلیل آنچین

می توان از آدرس‌های کیف پول برای شناسایی اینکه آیا به طور کلی پذیرش برای بیت کوین در طول زمان در حال افزایش یا کاهش است و همچنین اینکه آیا استفاده در بین گروه‌های خاص در حال افزایش یا کاهش است، استفاده کرد.

شاخص‌های آنچین برای پرایس اکشن

در اینجا سه شاخص زنجیره‌ای برای پرایسن اکشن (price action) آمده است:

  • RPL یا سود و زیان تحقق یافته: نشان دهنده سود یا ضرر پس از فروش دارایی است. با تغییر قیمت، مثبت بودن RPL نشان‌دهنده سود و فروش بیشتر بلندمدت است. RPL منفی، نشان دهنده نگهداری دارایی‌ها و فرصت‌های خرید بالقوه است.
  • عرضه در سود و زیاد: نشان دهنده تعداد کوین‌هایی است که قیمت فعلی آن‌ها کمتر از آخرین قیمت جابه‌جایی آن‌هاست. در صعود بازار، این عرضه افزایش می‌یابد و در نزول بازار، کاهش پیدا می‌کند. وقتی قیمت به سطح سود دست می‌یابد، فروش بیشتر و مقاومت احتمالی ایجاد می‌شود، اما در مقابل، در سطوح زیان، نگهداری و حمایت بیشتر ممکن است رخ دهد.
  • انگیزه ایجاد ارزش تحقق یافته (Realized Capitalization): تغییری از ارزش بازار است که بر خلاف قیمت فعلی هر خروجی تراکنش خرج نشده (UTXO) را بر اساس تغییر قیمت تاریخی قبلی آن ارزش‌گذاری می‌کند. در نتیجه، به‌جای میانگین ارزش بازار دارایی‌ها، سرمایه‌گذاری تحقق‌یافته بازتاب ارزش تحقق‌یافته کوین‌های موجود در یک بلاک چین است.

مزایای تحلیل آنچین

در ادامه مزایای کلیدی ارائه شده توسط تجزیه و تحلیل آنچین آمده است:

  • سیگنال‌های معاملاتی: دسترسی به معیارهای حجم تراکنش و فعالیت شبکه برای تصمیم‌گیری معاملاتی.
  • زمان‌بندی بازار: بهبود استراتژی‌های معاملاتی بر مبنای MVRV-Z و حجم تراکنش.
  • مدیریت ریسک: بهره‌گیری از داده‌های کیف پول و معاملات بزرگ برای کاهش ریسک‌های معاملاتی.
  • بینش سرمایه‌گذاری بلندمدت: شناخت عمیق‌تر از سلامت ارزهای دیجیتال و پذیرش آن‌ها.
  • شناسایی مراحل انباشت و توزیع: تشخیص الگوهای بازار به منظور پیش‌بینی رفتار آینده.
  • اعتبارسنجی تحلیل‌های تکنیکال: تایید اعتبار تحلیل‌های فنی از طریق داده‌های زنجیره‌ای.
  • تایید روندها: استناد به داده‌های زنجیره‌ای برای تأیید یا انکار الگوهای مشاهده شده در بازار.

محدودیت‌های تحلیل آنچین

  • اطلاعات ناقص: تحلیل Onchain تنها به داده‌های بلاک چین اعتماد می‌کند و عوامل خارجی مانند رویدادهای خبری یا تغییرات نظارتی را در نظر نمی‌گیرد.
  • دستکاری نهنگ‌ها: نهنگ‌ها ممکن است از نفوذ برای ایجاد سیگنال‌های نادرست در داده‌ها استفاده کنند.
  • عمق بازار: تحلیل Onchain معمولاً بر داده‌های تاریخی متمرکز است و از نظر پیش‌بینی رفتار قیمت آینده ممکن است دقیق نباشد.
  • ارتقاء شبکه و فورک‌ها: به‌روزرسانی‌ها و فورک‌هایی که ممکن است رفتار بلاک چین را تغییر دهند، معمولاً در تجزیه و تحلیل Onchain در نظر گرفته نمی‌شوند.
  • اندازه‌های نمونه کوچک: برخی از معیارهای زنجیره‌ای ممکن است داده‌های نمونه کوچک داشته باشند، که می‌تواند تحلیل آماری را دشوار کند.
  • دستکاری داده‌ها: افراد بد ممکن است با دستکاری تراکنش‌ها یا معیارها، داده‌های زنجیره‌ای را تغییر دهند و این ممکن است باعث تحلیل نادرست شود.

تفاوت تحلیل آنچین با آفچین چیست؟

قبل از تعریف آنالیز آنچین بیایید بررسی کنیم که آنچین چیست و چگونه با تحلیل آفچین مقایسه می شود. همانطور که از نام آن پیداست، تحلیل آنچین (On-Chain) به تراکنش‌هایی اشاره دارد که درون یک بلاک‌چین ثبت و تأیید می‌شوند. این تراکنش‌ها توسط ماینرها در بلاک چین‌های اثبات کار (PoW) و استیکرها در بلاک چین‌های اثبات سهام (PoS) تأیید می‌شوند. هر کسی از هر جایی می‌تواند به تراکنش‌های روی زنجیره در بلاک‌چین‌های عمومی دسترسی پیدا کند.

از سوی دیگر، تحلیل آفچین به تراکنش‌هایی اشاره دارد که در لایه‌های دوم زنجیره، خارج از بلاک چین، به طور معمول با کمترین هزینه و سرعت بیشتری تأیید و ثبت می‌شوند. این لایه‌های دوم به عنوان راهکارهایی جهت افزایش کارایی و مقیاس‌پذیری شبکه‌های بلاک‌چین عمل می‌کنند.

سوالات متداول

تحلیل آنچین چیست و چه اهمیتی دارد؟‌

تجزیه و تحلیل درون زنجیره ای شامل مطالعه داده های بلاک چین برای درک شبکه ها و روندهای ارزهای دیجیتال است که برای تصمیم گیری آگاهانه بسیار مهم است.

از کجا می توانم به ابزارهای تحلیل زنجیره ای دسترسی داشته باشم؟

پلتفرم هایی مانند LookIntoBitcoin، CryptoQuant، Glassnode Studio و Blockchain Explorers ابزارهای ارزشمندی برای تجزیه و تحلیل زنجیره ای برای بیت کوین، اتریوم و سایر ارزهای دیجیتال ارائه می دهند.

چه معیارهای کلیدی در تحلیل زنجیره ای استفاده می شود؟

معیارهایی مانند ذخایر مبادله، حجم تراکنش، Pi Cycle Top و موارد دیگر با ارائه بینش هایی در مورد رفتار بازار به سود معامله گران می رسد.

محدودیت‌های تحلیل زنجیره‌ای چیست؟

محدودیت‌هایی از جمله داده های ناقص، دستکاری بالقوه، و عدم محاسبه عوامل خارجی دارد. برای اینکه تحلیل کلی‌تری داشته باشید، بهتر است از سایر روش‌های تحلیلی نیز کمک بگیرید.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها