سود کردن در بازار نزولی، چگونه در ریزش بازار ارزهای دیجیتال سود کنیم؟
ریزش بازارهای مالی، امری اجتناب ناپذیر است و هیچ راه گریزی از آن نیست. یکی از این بازارهای مالی، بازار ارزهای دیجیتال است. در سالهای اخیر، بازار ارزهای دیجیتال، شاهد تغییرات بزرگی بوده که از جمله می توان به سودهای نجومی در سال ۲۰۲۰ و سقوط های بزرگ در سال ۲۰۲۲ اشاره کرد. یکی از ریزشهای معروف بازار ارزهای دیجیتال، مربوط به ریزش بیت کوین در سال ۱۴۰۱ بود که قیمت این رمزارز تا حدود 15 هزار دلار افت کرد. سوال اینجاست، آیا سود کردن در بازار نزولی ممکن است؟ و چگونه در ریزش بازار ارزهای دیجیتال سود کنیم؟
به خوبی میدانیم که در بازارهای صعودی، سود کردن کار سختی نیست. اما مشکل از جایی شروع می شود که بازار نزولی میشود. در این حالت، سود کردن کار هر کسی نیست. حال سوالی که ممکن است برای خیلی از افراد به خصوص افرادی که به تازگی وارد بازار ارزهای دیجیتال شدهاند، پیشآید این است که، چطور میتوان از این ریزشهای بزرگ بدون کمترین آسیب گذر کرد؟
این در حالی است که بسیاری از سرمایه گذاران با سابقه در این حوزه، نه تنها نگران آسیب در زمان ریزش ها نیستند، بلکه سعی میکنند از تهدیدها برای خود فرصت خلق کنند و از این ریزش ها سود کسب کنند.
ما، در این مقاله قصد داریم راهی را به شما نشان دهیم که بتوانید به این سوال اساسی پاسخ دهید که چگونه از ریزش بازار ارز دیجیتال سود بگیریم. اما پیش از آن کمی راجع به بازارهای مالی توضیح میدهیم.
بازارهای خرسی یا نزولی (Bear Market)
شاید تاکنون اسم بازار خرسی به گوشتان خورده باشد. بازار خرسی در واقع بازاری است که قدرت در دست فروشندگان است. در ادامه درباره چگونگی شکل گیری بازارهای خرسی بیشتر توضیح خواهیم داد.
- در ابتدا، یک اوج قیمتی بزرگ شکل میگیرد. این باعث میشود که سرمایه گذاران و معامله گران، برای کسب سود، سرمایه خود را از بازار خارج کنند.
- بعد از خارج شدن بخش زیادی از سرمایه گذاران، بازار به شکل قابل توجهی کاهش پیدا میکند.
- پس از افت قیمت شدید، سرمایه گذارانی وارد بازار میشوند که با پذیرفتن ریسک معامله، ارز مورد نظرشان را خریداری میکنند.
- این روند نزولی قیمت به آرامی ادامه مییابد. با کاهش چشمگیر قیمت ارز و منتشر شدن اخبار جدید راجع به کاهش قیمت، سرمایه گذاران مجددا برای سرمایه گذاری وارد بازار میشوند و شیب افت قیمت کاهش مییابد. پس از مدتی، شاهد تغییر بازار خواهیم بود و در نهایت بازار خرسی ایجاد میشود.
بازار دو طرفه چیست؟
پیش از اینکه به سراغ تعریف بازار دو طرفه بپردازیم، باید در مورد ماهیت بازارهای مختلف کمی صحبت کنیم. بازارهای مالی، اصولا به دو دسته بازار یک طرفه و بازار دو طرفه تقسیم میشوند.
بازار یک طرفه، به بازار مالی گفته میشود که در آن بازار، سرمایه گذاران فقط میتوانند خرید انجام دهند و تنها با خریدهای Long میتوانند سود کسب کنند. به عبارت دیگر، شما زمانی که یک توکن یا کوین را میخرید باید منتظر رشد آن بمانید تا در نهایت از این طریق دارایی شما افزایش یابد.
اما در مقابل، بازار دوطرفه به بازار مالی گفته میشود که در آن سرمایه گذاران هم میتوانند خرید انجام دهند و هم فروش. با این تفاوت که فروش های آن ها از نوع Short است. در این بازار، شما می توانید از ریزش ها نیز سود کنید.
بهتر است بخوانید: تفاوت معاملات لانگ و شورت
استراتژی های سود کردن در بازار نزولی
سقوط و نزول بازار اتفاقی است که میتواند باعث تغییر عملکرد رمزارزها شود. منظور از ریزش بازار رمز ارز، کاهش قیمت رمزرارزها به صورت ناگهانی و غیر قابل پیش بینی است. با اینکه ریزش بازار ارزهای دیجیتال، اتفاقی ترسناک است اما افراد باهوش میتوانند حتی در این شرایط نیز سود کنند. در ادامه برخی از روش های سود کردن در بازار نزولی را توضیح میدهیم.
1- خرید در کف در زمان سقوط بازار
درست است که خرید در کف در زمان سقوط، به این راحتی ها نیست اما می تواند راهی برای کسب سود باشد. این مساله، به یک سرمایه گذار با تجربه نیاز دارد که تمامی روندهای این، به این معنی نیست که با خرید در کف همیشه می توان سود کرد.
گاهی اوقات این مساله حتی باعث ضرر نیز میشود. خرید کردن در کف، تنها در بازار گاوی و بازار صعودی، کاربرد دارد. در صورتی که روند جهانی، به هر دلیلی معکوس شود، خرید در کف عملا بی فایده است.
2- هولد کردن دارایی ها در بازار نزولی
هیچ کس نمی تواند به طور دقیق مدت زمان سقوط بازار ارزهای دیجیتال را پیش بینی کند. در شرایط بحرانی، گاهی هیچ کاری نکردن، امن ترین استراتژی ممکن است. اگر شما نمیخواهید ارزهای خود را زیر قیمت بازار بفروشید، پس بهتر است آن ها را نگه دارید تا به این ترتیب جلوی ضرر بزرگتر را بگیرید.
به گفته بسیاری از تحلیلگران حوزه ارزهای دیجیتال، کیف پولی که رمزارزهای قوی دارد، احتمال پیروزی بیشتری در زمان سقوط بازار ارزهای دیجیتال دارد.
یکی دیگر از ترفندهایی که می توانید از آن برای کسب سود کردن در بازار نزولی استفاده کنید، شورت کردن برای کسب سود از ریزش های بازارهای مالی است.
3- شورت کردن (Short) چیست؟
شورت کردن، در واقع یک استراتژی سرمایه گذاری است که در آن پیش بینی میشود قیمت یک دارای ممکن است کاهشی یابد. زمانی که، شخصی پیش بینی کند که قیمت یکی از رمزارزها، کاهش مییابد؛ در این حالت یک پوزیشن شورت باز میکند. باز کردن پوزیشن شورت، به این معنی است که شما یک توکن را به صورت استقراضی به فروش میرسانید. این روش به شما اجازه میدهد دارایی را به قیمت فعلی بفروشید و در آینده آن را با قیمت پایین تری خریداری کنید.
بیاید این مفهوم را با یک مثال توضیح دهیم. فرض کنید شما ۱ عدد بیت کوین دارید که در حال حاضر قیمت آن در بازار ۲۰ هزار دلار است، و پیش بینی کرده اید که قیمت بیت کوین به زودی افت پیدا میکند. در این حال شما از صرافی ۲ عدد بیت کوین دیگر قرض میگیرید. صرافی در این صورت متعهد میشود که بعدا بیت کوینی که به صورت تعهد به او داده اید را به قیمت ۲۰ هزار دلار از شما خریداری کند در عوض شما هم بیت کوین هایی که قرض گرفته اید را میخرید.
حال پیش بینی شما درست از آب در میآید و قیمت بیت کوین افت میکند و به ۵ هزار دلار میرسد. صرافی، طبق تعهد ۲۰ هزار دلار به شما میدهد و شما هم ۲ عدد بیت کوین قرض گرفته را به قیمت مجموعا ۱۰ هزار دلار خریداری میکنید. یعنی در حالت ریزش بازار، شما نه تنها ضرر نکردید، بلکه ۱۰ هزار دلار نیز سود کردید.
4- تبدیل کردن رمزارزها به پول های با پشتوانه سنتی (Fiat)
گاهی اوقات در زمان ریزش های شدید بازار ارزهای دیجیتال، میتوان ارزهای خود را از صرافی خارج کرد و آن ها را به پول های سنتی با پشتوانه دولتی (ارزهای فیات) تبدیل کنیم. در بازارهای مالی، تنها زمان دقیق ورود به بازار و چگونگی معامله نیست که اهمیت دارد، اینکه بتوانیم زمان دقیق خروج از بازار را نیز تشخیص دهیم بسیار مهم است.
5- ییلد فارمینگ (Yield farming)
یکی از روش های کسب سرمایه، در چند دهه قبل، قرار دادن پول در حساب بانکی و کسب سود ماهیانه از آن بود. این روش دقیقا همان ییلد فارمینگ است. ییلد فارمینگ، در واقع یک حالتی از وثیقه گذاری یا هولد کردن سرمایه در پلتفرمی است که به ازای سرمایه هولد شده به شما سود میدهد. این حالت یکی از روش های کم ریسک برای کسب سود از بازار ارزهای دیجیتال است.
6- استیک کردن (Staking)
به گفته بسیاری از تحلیلگران، استیک کردن ارزهای دیجیتال، بهترین روش برای سود کردن در بازار نزولی است. مفهوم استیک کردن، تقریبا شبیه مفهوم ییلد کردن است. با این تفاوت که شما دارایی خود برای اعتبارسنجی تراکنش های یک بلاکچین در اختیار توسعه دهندگان آن قرار میدهید. این روش را با نام های دیگری از جمله الگوریتم اجتماع اثبات سهام (PoS) نیز میشناسند. میزان سودی که شما از استیک کردن کسب میکنید، ارتباط مستقیمی با میزان سرمایه ای که برای استیک شدن قرار داده اید، دارد. هر چه شما سرمایه بیشتری را استیک کنید، بالطبع سود بیشتری نیز کسب میکنید. استیک کردن، یک استراتژی ساده و امن برای سود کردن در بازار نزولی و بازار خرسی است.
نکات مهم در هنگام معامله در بازارهای نزولی
جمع بندی
بازار ارزهای دیجیتال، همانند سایر بازارهای مالی فراز و فرودهای زیادی دارد. برای اینکه ضرر کمتری در بازارهای مالی کسب کنیم، در وهله اول شناخت دقیق بازارها و پیگیری روند آن ها بسیار مهم است. اما، با این وجود امکان گریز از ریزش های بازارهای مالی، وجود ندارد. یک سرمایهگذار با تجربه میداند که برای ورود به بازارهای مالی، باید بخشی از سرمایه خود را وارد بازار کند که به آن نیازی ندارد. هرگز با همه سرمایه زندگی خود وارد بازارهای مالی نشوید.
در این میان، روش های زیادی برای سود کردن در بازار نزولی ارزهای دیجیتال وجود دارد. برخی از این روش ها شامل، شورت کردن در بازارهای دوطرفه، ییلد فارمینگ در بازارهای خرسی و بازارهای نزولی، استیک کردن سرمایه، خروج به موقع و تبدیل کردن ارزهای دیجیتال به پول فیات، هولد کردن دارایی ها در زمان ریزش بازار ارزهای دیجیتال و خرید در کف در زمان سقوط بازار است.